W sobotę 25 stycznia 38 czytelników Biblioteki formowało bułki, a następnie przygotowało kotlety, sos i dodatki do hamburgerów. Zajęcia były prowadzone przez Beatę Bukowiecką z Poznania – „Warsztaty Beaty”. W czasie, gdy bułki były w piekarniku, grupa układała piramidę zdrowego żywienia oraz mełła ziarna na mąkę. Najprzyjemniejszym punktem była wspólna degustacja, choć niektórzy korzystali z opcji na wynos. Sponsorem i organizatorem zajęć była Gminna Biblioteka Publiczna w Blizanowie, która od 2022r. praktykuje soboty pracujące. Były to kolejne zajęcia kulinarne: w 2023r. dzieci robiły mini pizzę, hamburgery, a w poprzednie ferie - rogaliki. – „Powtarzając temat zajęć, sprawdzam listy uczestników i zapisuję osoby, które do tej pory nie brały udziału w takich zajęciach. Chętnych jest zawsze dużo więcej niż miejsc, więc cały czas powtarzam, że udział w zajęciach organizowanych przez Bibliotekę jest nagrodą dla aktywnie wypożyczających książki czytelników Biblioteki, głównie byłych uczestników projektu „Mała książka – wielki człowiek” i różnych konkursów bibliotecznych. Niektórzy rezygnują tuż przed zajęciami, więc sprawdza się nasza lista rezerwowa” – mówi Paulina Wróblewska, dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Blizanowie, osobiście zajmująca się zapisami na warsztaty, których w roku jest organizowanych kilkanaście. Od momentu tamtych warsztatów hamburgerowych kolejni czytelnicy skończyli 6 lat, kolejni uczniowie przyłączyli się do grona aktywnie wypożyczających książki czytelników i stąd grupa chętnych uczestników wciąż się powiększa. Sześć czytelniczek uczestniczyło po raz pierwszy w bibliotecznych warsztatach. Dzieci lubią hamburgery, a te robione domowym sposobem z warzywami i dobrym jakościowo mięsem nie są fast foodem. Zajęcia kulinarne pomagają dzieciom rozwinąć zrozumienie żywności, pochodzenia produktów spożywczych i znaczenia zdrowego odżywiania się. To również świetny sposób na rozwijanie samodzielności i kreatywności u dzieci. Młodzi kucharze są zachęcani do eksperymentowania z różnymi składnikami, tworzenia własnych przepisów i dekorowania swoich dań według własnego uznania. Dzieci uczą się, że kuchnia to miejsce, gdzie mogą wyrażać siebie i swoje pomysły. Była też praca z tekstem - przepisami kulinarnymi.