9 lutego obchodzony był Międzynarodowy Dzień Pizzy, stąd w czwartą sobotę miesiąca podczas warsztatów kulinarnych kolejnych 38 czytelników blizanowskiej biblioteki (w dwóch grupach) robiło mini pizzę pod okiem Beaty Bukowieckiej „Warsztaty Beaty”. Zajęcia o tej tematyce odbyły się we wrześniu 2023r., dlatego brały w nich udział inne osoby niż wtedy, o co osobiście dba prowadząca zapisy Paulina Wróblewska – dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Blizanowie. Analogicznie było podczas styczniowej soboty pracującej, gdzie powstawały hamburgery. Każde z dzieci robiło własną mini pizzę, tj. formowali ciasto, a potem dodawali składniki. Chętni przygotowali sosy. Podczas, gdy pizza była w piekarniku, grupa układała piramidę zdrowego żywienia oraz mełła ziarna na mąkę i oczywiście pozowała do zdjęć w fartuszkach i czapkach. Najprzyjemniejszym punktem była wspólna degustacja, choć niektórzy korzystali z opcji na wynos. Sponsorem i organizatorem zajęć była Gminna Biblioteka Publiczna w Blizanowie, która od 2022r. praktykuje soboty pracujące. Udział w zajęciach jest nagrodą dla aktywnych czytelników Biblioteki, głównie byłych uczestników projektu „Mała książka – wielki człowiek”.
Dzieci lubią pizzę, a ta robiona samemu, domowym sposobem ze świeżymi warzywami i dobrymi jakościowo wędlinami smakuje szczególnie. Zajęcia kulinarne pomagają dzieciom rozwinąć zrozumienie żywności, pochodzenia produktów spożywczych i znaczenia zdrowego odżywiania się. To również świetny sposób na rozwijanie samodzielności i kreatywności u dzieci. Młodzi kucharze są zachęcani do eksperymentowania z różnymi składnikami, tworzenia własnych przepisów i dekorowania swoich dań według własnego uznania. Dzieci uczą się, że kuchnia to miejsce, gdzie mogą wyrażać siebie i swoje pomysły. Była też praca z tekstem - przepisami kulinarnymi i mimochodem ktoś przywołał tytuł książki „Kto zabrał mój ser?”
O tym, że każdy sposób jest dobry, by zachęcić do czytania może świadczyć stos oddanych i wypożyczonych tego dnia książek.